Čekiškas guliašas su kniedlikais

Nuo tada, kai pirma kartą Čekijoje paragavau guliašo su kniedlikais, vis sukosi galvoje mintis, kad reikia paragauti dar kartą.

Taigi šio ketvirtadienio eksperimentas: kiedlikai ir čekiškas guliašas.

Daug kas skaito, kad guliašas yra vengriškas patiekalas, tačiau iš tikro istorija nutyli, kas gi jį išrado.

Receptą pavogiau iš vieno dėdės su labai dideliais ūsais. Sakyti, kad tai autentiškas variantas ir skambalioti varpais, kad “tik taip” yra daromas tikras čekiškas guliašas nė nemanau, juolab, kad net patys čekai kiekvienas tą guliašą daro vis kitaip. Paprasčiausiai šitas receptas labiausiai patiko.

Taigi, imam kilogramą jautienos kumpio, pjaustom jį 2-3 cm dydžio kubeliais.

Imam kokias 4-5 galvas svogūno, arba kokius 700-800 gramų (taip, tiek daug). pjaustome irgi gana stambiai. Susipjaustome kokias dvi – tris saldžiąsias raudonas paprikas mažais kubeliais.

Puode įkaitiname šaukštelį su kaupu kiaulės taukų (tinka ir aliejus). Apkepame svogūnus iki pageltonavimo.

Dedame saldžiąsias paprikas. Pakepiname dar dvi-tris minutes ir verčiame jautieną.

Kepame pamaišydami tol, kol išgaruos didesnioji vandens dalis (jeigu jautiena iš parduotuves, tikėtina, kad vandens bus gana daug). Skysčių turėtų likti kažkur per du pirštus nuo puodo dugno, tada įpilame nepilna pusę stiklines sauso raudono vyno, leidžiame pagaruoti kokias penkias minutes. Supilame puse litro jautienos sultinio, dedame puse šaukštelio malto kumino, 3 šaukštelius su kaupu saldžių raudonų paprikų miltelių, nedidelį žiupsnį mairūno, šaukštelį maltų juodųjų pipirų ir druskos. Supilame skardinę trintų pomidorų (nemarinuotų, o tik trintų – parduotuvėse tokių pilna). Pomidorai tinka ir švieži, nuluptomis odelėmis, tačiau šiuo metų laiku jie visiškai “plastikiniai” ir beskoniai. Uždengiame puodą, sumažiname ugnį iki lėtos burbuliacijos, atsidarome alaus ir troškiname dvi-tris valandas, retkarčiais pamaišydami.

Likus valandai iki numatomo valgymo, pradedame gamintis kniedlikus.

Nupjaustome plutą nuo 4 baltos duonos riekių, supjaustome 0.5 cm dydžio kubeliais. Suplakame 2 kiaušinius. Įdedame druskos. Sušildome pusę stiklinės pieno ir ištirpiname jame šaukštelį sviesto. Sumaišome su kiaušiniais. Įmaišome 600gr miltų. Į susidariusią, gana lipnią tešlą įverčiame baltą duoną ir gerai išmaišome. Galima įdėti saujelę smulkiai  kapotų krapų.

Užverdame puodą su vandeniu. Vandeninį pasūdome. Šlapiomis rankomis iš tešlos padarome kokiu 4-5cm storio “dešrą” ir dedame į verdantį vandenį. Verdame uždengę 45minutes.

Išvirusią “dešrą” pjaustome kokio centimetro storio paplotėliais, dedame į lėkštę, ant viršaus užpilame guliašą.

Valgome.

Tinka rauginti kopūstai.

About the Author

7 thoughts on “Čekiškas guliašas su kniedlikais

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.