Šventinis kalakutas, kimštas duona. Su tamsiu padažu (gravy).

Štai toks ilgas pavadinimas.

Sveikinu visus su šventėmis!

Na, o jei dar šventės nepasibaigė ir netyčia turite kalakutą, tik nežinote, ką su juo daryti, siūlau išsibandyti šį receptuką.

Taigi, šiandien testuojame kalakutą iš naujojo Linos darbo, krautuvėlės “Vikis“. Pasiemėm nei per didelį, nei per mažą, 6Kg egzempliorių.

Duonos kimšimui, nedideliais kubeliais supjaustome baltą (aš naudojau forminę) duoną, pašalinę nuo jos plutelę. Duonos kubelius dedame į 60C orkaitę ir džioviname, retkarčiais apversdami. Išdžiovintą duoną dedame į indelį ir slepiame kur nors sausai – mums jos reikės kitą dieną.

Kalakutą nuplauname, pašaliname kaklą. Įtriname (vidų ir išorę) smulkintais rozmarinais, maltais juodaisiais pipirais, bei kokiais 4-5 šaukšteliais druskos. Dedame į šaldytuvą parai.

Para praėjo? Jei taip, tada nulupame kelis vidutinio dydžio svogūnus, juos smulkiai supjaustome. Taip pat smulkiai supjaustome vieną morką ir nuluptą rūgštesnį obuolį. Morkas ir svogūnus pakepiname 100gr sviesto. Kai svogūnai pasidaro “auksiniais”, nuimame nuo ugnies, sudedame obuolius ir baltą duoną. Gerai išmaišome. Šio mišiniu kemšame kalakutą, – tik nepersistenkite, kimšti nereikia per kietai, vietos turėtų šiek tiek likti. Kalakuto kojas surišame – kimštas kalakutas kepa ilgiau, todėl nesurištos ir neprispaustos kojos pradės su laiku degti. Tai pat surišame sparnus ant krūtinės.

Odą ant kalakuto krūtinėlės į įpjauname ir į padarytą kiaurymę supilame kokius 150gr sviesto (aš jį ištirpinau, tačiau, daug kas deda minkštą sviestą ir tiek). Paukštį šauname į 160C orkaitę maždaug 5-6 valandom. Po pirmos valandos kepimo, arba, kai pamatysite, kad kalakuto oda ėmė rusvėti, uždenkite jį kepimo folija (nesuspauskite, o paprasčiausiai pridenkite). Tinka ir kopūsto lapas, tačiau jį retkarčiais reikės keisti, kai ims degt.

Kol mėsa kepa, keptuvėje ištirpdome 100gr sviesto. Į jį įmaišome kokius 3 šaukštus miltų. Miltus berkite lėtai, kad nesusidarytų dideli sviesto gumulai. Tai bus musų padažo “tirštiklis”.

Kai jau manote, kad kalakutas iškepė, ištraukite jį iš orkaitės, gerai apvyniokite folija ir perneškite į šiltą vietą. Jam reikia leisti pastovėti apie 30min.

Po kalakutu susirinkusias sultis perpilame į indą ir leidžiame porą minučių nusistovėti. Taukai turėtų iškilti į viršų. Juos nupilame, o dugne likusius apkepusius gabalėlius ir sultinuką panaudosime padažo gaminimui.

Didesnėje keptuvėje užvirinam mūsų nukoštą sultinuką, pilame 2 puodelius kalakuto sultinio. Sultinio receptas labai paprastas – gaminimo pradžioje atsidėtas kakliukas, viena nedidelė morka, nedidelis nesmulkintas svogūnas, nedidelė šakelė saliero, šiek tiek druskos ir pora juodųjų pipirų.

Taigi, sumaišome abu sultinius, palaukiame, kol užvirs, tada greitai maišydami pilame sviesto ir miltų mišinį. Padažas iš karto pradės tirštėti. Jei matote, kad padažas per tirštas, įpilkite dar šiek tiek kalakuto sultinuko.

Na, panašu, kad viskas 🙂

Pateikiame su bulvių koše, ant kurios pilamas padažiukas.

Valgome.

About the Author

1 thought on “Šventinis kalakutas, kimštas duona. Su tamsiu padažu (gravy).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.