Kepta žąsis

Nenugalimosios Saulės Gimimo proga kepėme žąsį. Dalinuosi receptu.

Žąsies dydį renkamės pagal valgytojų kiekį. Tačiau mano manymu – kuo didesnė, tuo geriau. Mūsiškė ypatingu dydžiu nepasižymėjo. Svėre apie 2.5kg.

Žąsį marinuoti pradedame prieš parą / pusantros. Nuplauname, iš vidaus išimame riebalų perteklius. Vidų ir išorę įtriname čiobreliais, juodaisiais pipirais ir kmynų sėklomis.

Dedame į šaldytuvą. Kai iki didžiojo kepimo lieka apie 10 valandų, vidų ir išorę įtriname keliais žiupsniais druskos. Vėl dedame į šaldytuvą.

Dažnai perkant žąsį, prie jos pridedami “subproduktai”, tai yra širdis, kepenėles ir skrandis. Jų nereikėtu nuvertinti, išmesti, arba atiduoti augintiniui (kuris, žinoma dėl to nė kiek nesupyktų). Širdelę ir skrandį dedame į puodą su vandeniu ir verdame kokias 10 minučių. Apvirę supjaustome. Tai pat supjaustome žalias kepenėles, keletą rūgštesnių obuolių.

Visą šitą gėrį kemšame į žąsi. Ten pat dedame ir džiovintas slyvas be kauliukų (tilpti turėtų apie pora saujų).

Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių, į kepimo skardą įpilame stiklinę vandens, dedame žąsį ant nugaros ir kišame į orkaitę. Kepame, kol viena pusė paruduos, tada apverčiame ir “rudiname” kitą pusę. Šis procesas užtrunka apie 30-40min. Vėl guldome žąsį ant nugaros, mažiname temperatūrą iki 160 laipsnių, apsišarvuojame kantrybe ir kepame apie 2.5-3 valandas, retkarčiais palaistydami taukais. Žąsis būna iškepus tada, kai netenka didžiosios dalies taukų, o pradūrus krūtinėlę, iš ten nebebėga raudonas skystis.

Likus 40min iki paruošimo, į tą pačią skardą verčiame bulves.

Jeigu nesate tikri, kada tiksliai liks tos 40min, bulves galite ruošti atskirai, arba paprasčiausiai bulves apvirti, ir 10-15 min pakepti orkaitėje – per tiek laiko žąsis neperkeps.

Valgome su bruknių arba spanguolių uogiene.

Tags :

About the Author

7 thoughts on “Kepta žąsis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.