Charčio sriuba

Laikoma, kad charčio sriuba turi būti daroma tik iš jautienos. Tačiau turėjome labai gražių avienos šonkauliukų, taigi naudojome juos.

Taigi, apie 700gr mėsos supjaustome kubeliais, arba po vieną šonkaulį (jei tai aviena). Dedame į puodą, užpilame dviem litrais šalto vandens. Užviriname ir verdame ant mažos ugnies apie pusantros valandos. Virimo metu nugriebinėjame paviršiuje susidariusias putas.

Ant sviesto pakepiname 3 didelius svogūnus. Apskrudinti nereikia, – jie turi pasidaryti auksiniai. Tada ant viršaus dedame apie 100gr pomidorų pastos ir pakaitiname porą minučių visą laiką maišydami. Šią masę verčiame į puodą, dedame tris gerus šaukštelius “Chmeli-suneli” prieskonių, druskos, taip pat daug džiovintų trintų aitriųjų pipirų (arba kelias supjaustytas ankštis šviežių – priklauso nuo jų aštrumo. Šviežių pipirų aštrumas po truputį dingsta troškinimo metu) – sriuba turi būti aštri. Įpilame apie 100 gramų “Tkemali” padažo. Jei neturite, galite įpilti šiek tiek balto vyno.

“Tkemali” – tai iš mažų “kaukazo” slyvaičių (rus. “Алыча”) gaminamas padažas, jo turėtų būti įmanoma gauti didesniame turguje, paprašyti mamos, arba pasigaminti pačiam. Pačios slyvaitės auga ir Lietuvoje.

Dažnai soduose iš jų auginamos taip vadinamos gyvatvorės. Papildomai į padažą eina kinza (kalendros lapai), česnakai, aitriosios paprikos. Padažas labai tinka prie paukštienos patiekalų. Taip pat dedamas į sriubas dėl rūgštumo.

Viską uždengę verdame apie pusę valandos.

Taigi, sriuba jau beveik paruošta, dabar į ją beriame stiklinę nuplautų ryžių, išspaudžiame tris dideles česnako skilteles. Jei už lango ne žiema ir nesunku gauti žalumynų, dedame po gerą saują smulkintų kinzos ir petražolių lapų. Paverdame, kol ryžiai suminkštės (apie 15-20min).

Valgome:)

Tinka skrudinta duona su žolelių sviestu. Mes tepėme “Odzachuri” padažą. Kaip jį daryti nežinau, – slaptas šeimos receptas 🙂

Tags :

About the Author

4 thoughts on “Charčio sriuba

Leave a Reply to Tadas Ustinavičius Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.