Švediški kotletukai grietinės padaže

Tikėtina, kad šis nacionalinis Švedijos patiekalas buvo pritaikytas ir mūsuose. Labai jau panašūs jie į mamos gaminamus kotletus 🙂

Taigi, sumalame 300gr kiaulienos ir 300gr jautienos (galima naudoti vien jautieną, bet jokiu būdu ne vien kiaulieną), nedidelį svogūną. Dedame šaukštelį kardamono, muskato riešuto bei juodųjų pipirų. Druskos dėti reikia labai nedaug – na gal kokią pusę šaukštelio. Įmušame du kiaušinius. Pusėje stiklinės pieno išmirkome keturias riekeles batono be plutelių. Jas taip pat dedame į mėsą. Viską gerai išminkome.

Iš pagaminto faršo ridename nedidelius kukulius (mėsą kabinkite su valgomuoju šaukštu, tokiu būdu kiekvieną kart atgnybsite reikiama faršo kiekį).

Keptuvėje įkaitiname kokį šimtą gramų sviesto ir jame apkepiname kotletukus. Pilnai iškepti nebūtina, – svarbu, kad kotletukai paskrustų ir nebebyrėtų. Apkepinę, atidedame į šalį.

Keptuvėje įkaitiname kokius šešis šaukštelius sviesto, į sviestą atsargiai, kad nesusidarytu gumuliukai, įmaišome ketvirtį stiklinės miltų. Šiek tiek pakaitiname, kol miltai ims ruduoti.

Tada supilame litrą jautienos sultinio (aš neturėjau jautienos, todėl naudojau vištienos, ko pasekoje padažas gavosi šiek tiek per šviesus ir ne toks aromatingas).

Pilame dar gerą litrą vandens, kad padažas pasidarytų skystas, įberiame šaukštelį druskos.

Sudedame kotletukus ir uždengę patroškiname apie dešimt minučių. Atidengiame keptuvę, įdedame stiklinę grietinės ir dar patroškiname kokias dešimt minučių, kad vandens perteklius išgaruotų ir padažas sutirštėtų. Patikriname, ar pakanka druskos.

Pateikiame su spanguolių arba bruknių uogiene, bei bulvių koše, gausiai apipylę ją padažu.

Valgome.

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.