Steikas

Susigalvojome, kad jau atėjo laikas pasigaminti steiką. Darysime New York stiliuku, nes negavome brandintos jautienos išpjovos. Tikri steikai gaminami iš minkščiausios jaučio dalies – išpjovos. Ji karviuke yra labai nedidele, taigi kainuoja žymiai daugiau už kitas kūno dalis. Tarp kitko reikia paminėti, kad išpjovos būna ne tik pas karvinių šeimos gyvulius. Galima daryti ir kiaulienos steiką, – kartais galima gauti kiaulienos išpjovos. Bet kiauliškąjį variantą nelabai pavadinsi “bifšteksu”, gal labiau “porkšteksu”. Na, užteks pamąstymu šia tema. Gaminam.

Imame apie kilogramą atvėsintos jauno buliuko nugarinės. Supjaustome dviejų, dviejų su puse pirštų storio gabalais. Aptepame aliejumi ir padedame geram pusvalandžiui pastovėti. Jokiu būdu nedruskiname! – mums nereikia, kad mėsa išleistu sultis, kai ją kepsime.

Nusiplauname keletą šviežių bulvių, suvyniojame jas į foliją ir dedame į 200C orkaitę  kokioms 40min.

Kai bulvės iškepa, padedame jas kur nors šiltai (kad ir į puodą). Susirandame storą ketaus keptuvę (jokie “Tefaliai” ir panašus žvaigždžių metalo skardiniai rakandai netinka). Kai keptuvė įkais (ugnį statome iki maksimumo), dedame ant jos mėsą. Kepame po dvi minutes kiekvieną puse. Jokiu būdu nevartykite, – padekite ant keptuves ir kentėkite dvi minutes, tada apverskite. Apkepusiąją dalį pabarstykime druska ir juodaisiais pipirais.

Apskrudintą mėsą dedame ant kepimo skardos ir šauname į maksimaliai įkaitintą orkaitę 3-5 minutėm (priklausomai, kokio tipo steiką mėgstate).

Pakepinę orkaitėje, mėsą suvyniokite į kepimo foliją ir palikite pabręsti kokis penkias minutes.

Pateikiame su troškintomis daržovėmis ir kepta bulve.

Valgome.

About the Author

3 thoughts on “Steikas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.