Kanadietiškas mėsos pyragas – Tourtiere

Pirmiausiai gaminsime saldžiarūgštį pikantišką padažiuką. Nulupame ir supjaustome kubeliais mangą, kelias šviežias slyvas. Dedame į puodą, ten pat verčiame smulkiai pjaustytą svogūną, 3-4 kapotas česnako skilteles,

pusę puodelio rudojo cukraus, šaukštelį druskos, šaukštelį cinamono, 4-5 šaukštelius džiovintos, sutrintos aitriosios paprikos porą šaukštų acto, apie 300 ml smulkintų pomidorų bei puoduką vandens. Perdedame viską į didesnį puodą, nes nesitikėjome, kad viskas netilps į mažąjį :). Užverdame, ir sumažinę ugnį bei uždengę puodą troškiname apie valandą.

Retkarčiais pamaišome. Po valandos, puodą atidengiame ir viską pertiname bulvių trintuve. Padažas turėtų gautis nevienalytis – mes norime, kad jaustųsi vaisių gabaliukai.

Kaitiname padažą toliau, vis maišydami, kad jis sutirštėtų, išgaruotų vandens perteklius. Kai vandens nebesimato, perpilame viską į indą ir pastatome į vėsią vietą, kad atšaltų.

Dabar gaminsime įdarą. Imame apie kilogramą kiaulienos karbonado (galima maišyti su jautiena, ar net aviena), pjaustome smulkiais gabaliukais (apie 1cm). Mėsą dedame į indą, sumaišome su šaukšteliu druskos, grūstais juodaisiais pipirais ir žiedeliais pjaustytu dideliu svogūnu.

Padedame į šaldytuvą porai valandų. Pamarinavę, mėsą apkepame keptuvėje ir verčiame į puodą.

Ten pat dedame supjaustytą morką, beriame šaukštelį cinamono, žiupsnelį čiobrelio, bei 3-4 smulkinto česnako skilteles.

Pilame stiklinę raudono sauso vyno, apie litrą jautienos buljono (jei reikia, dar šiek tiek vandens – kad apsemtų mėsą). Troškiname uždengę apie valandą.

Po valandos atidengiame ir išgariname vandens likučius.

Kol mėsa troškinasi, išverdame smulkiai pjaustytas dvi vidutinio dydžio bulves, nukošiame ir paliekame ataušti.

Gilią kepimo skardą išklojame sluoksniuota nemieline tešla.

Dedame į orkaitę ir pakepiname porą minučių. Mėsą dedame ant pakepintos tešlos, ant viršaus krauname virtas bulves.

Viską uždengiame tešlos lakštu, gerai sulipdome kraštus. Patepame tešlos viršų plaktu kiaušiniu. Tešloje padarome keletą įpjovų, per kurias išeis garas.

Kepame  175 laipsnių orkaitėje, kol tešla paruduos ir iškeps (apie 25-35min). Išimame iš orkaitės ir leidžiame pastovėti 20minučių.

Pjaustome gabaliukais ir pateikiame su padažu.

Valgome.

About the Author

1 thought on “Kanadietiškas mėsos pyragas – Tourtiere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.