Kiaulienos kumpis

Šio ketvirtadienio patiekalas – keptas kiauliuko kumpis.

Reikės:

1-2KG kiaulienos kumpio su oda, poros šaukštelių druskos, šaukštelio juodųjų pipirų, nedidelės saujelės kadagio uogų, bulvių, keleto galvų česnako, čiobrelių ir rozmarino.

Kumpį nuplauname. Odelę įpjauname skersai ir išilgai, kad gautųsi 2-3cm dydžio kubeliai.

Sumaišome druską, juoduosius pipirus ir sutraiškytas kadagio uogas. Galima dėti ir ir kitų prieskonių, tačiau nepatartina. Per daug kvapnus mišinys užgoš kadagių aromatą.

Kumpį įtriname šiuo mišinuku, dedame į indą, uždengiame ir kišame į šaldytuvą parai.

Prieš kepdami kumpį, odelę įtriname sklitele česnako. Įkaitiname keptuvę ir apkepame kumpį (tokiu būdu sultys orkaitėje nieštekės, o odelė pasidarys traški). Mes naudojome figūrinę keptuvę, tačiau tinka bet kokia, storasienė keptuvė (visokei Tefaliai netinka, nes yra labai ploni ir iš karto atšąla).

Kumpį dedame ant kepimo skardos (skardą galima šiek tiek patepti aliejumi, tačiau nebūtina). Kišame į 200 laipsnių orkaitę 45-ioms minutėms.

Kol mėsa kepa, nuskutame bulves ir jas supjaustome ketvirčiais. Sudedame į indą, užpilame aliejumi, įdedame šiek tiek druskos, apiberiame čiobreliais ir rozmarinais. Galima įberti šiek tiek saldžiosios paprikos miltelių dėl spalvos ir aitriosios paprikos miltelių aštrumui. Į tą patį indą sudedame neluptas (tik atskirtas viena nuo kitos) česnako galvutes. Iškepęs česnakas visiškai praranda sau būdingą kvapą, pasidaro saldus, minkštas ir labai skanus!

Praėjus 45 minutėms, beriame bulves ant skardos greta kumpio, atsidarome alaus ir kepame dar 45 minutes.

Valgome 🙂

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.